Pedra de les Orenetes
Fitxa

Altres noms: Roca de les Orenetes.
Coordenades: 41º 34' 0"N - 2º 19' 28"E - 219 m.
UTM: 31 N - 443680 - 4601888.
Població: La Roca.
Comarca: Vallès Oriental.
Tipus: Gran bloc de granit, modelat per l&339;erosió natural. Una de les cares (orientada a l'est) presenta alvèols i petites cavitats a l'interior de les quals es conserven diversos representacions pictogràfiques, comptabilitzant-se un total de 32 figures.
Període: Calcolític (2200 / 1800 ac).
Descobridor: J. Estrada (Museu de Granollers), al 1946.
Excavacions: J. Estrada (Museu de Granollers), al 1946. Al 1987-8 el Servei d'Arqueologia de la Generalitat va fer una acurada documentació planimètrica i un calc de les pintures.
Materials: 6 fragments informes de sílex i 93 fragments de ceràmica (entre finals del Neolític i primera Edat del Ferro 92 i 1 de l'├Ępoca ibèrica).
Planta: Croquis pintures: Josep Estrada i Garriga, al 1946.
Dimensions: Roca: 11 m de llargada, 7 m d'amplada i 4 m d'alt.
Nota:
-.Declarada BCIN (Be Cultural d'Interès Nacional). Declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO dins del conjunt "Art rupestre de l'arc mediterrani de la Península Ibèrica".
- Del croquis: A la part superior traços en forma de U identificats a un home-bou o potser a un bruixot corresponents a l'anomenada pintura llevantina, datada a finals del neolític, mentre que el motiu serpentiforme i la creu identificades amb l'estil esquemàtic-abstracte, datat a l'edat dels metalls.
- Relacionada amb els monuments megalítics de la zona.
- Pel damunt de la Pedra i pels afloraments dels voltants hi ha cassoletes.
- Pintures en greu perill de desaparició.

Accés: A l'alçada del km 23, de la carretera de Sant Adrià del Besòs a La Roca, entrem a l'urbanització "Les Roquetes". Pugem fins a la part més alta del turó pel "Carrer de la Ruta Prehistòrica" que acaba en un cercle. Poc abans d'arribar-hi hi ha un carrer estret (Carrer de la Roca Foradada), a l'esquerra, que porta a un altre més ample que, agafant-lo cap a l'esquerra acaba aviat i es converteix en un camí tancat amb una cadena. S'ha de deixar el cotxe i continuar a peu. Arribarem a una cruïlla on hem d'agafar el camí de la dreta que ens portarà a la Pedra de les Orenetes. Des del començament del camí a la urbanització haurem recorregut 1 km aproximadament.Accés


Fotos


Mapes: ICC, topogràfic 1:25000.
Muntatge i fotografies de Francesc Baldrís, 2014.