Dolmen de Roca Sareny
Fitxa

Coordenades: 41º 41' 37"N - 2º 1' 6"E - 760 m.
UTM: 31 N - 418320 - 4616228.
Població: Sant Llorenç Savall.
Comarca: Vallès Occidental.
Tipus: Tomba en blocs consistent en una caixa megalítica amb accés possiblement lateral.
Període: Calcolític a Bronze Antic (2200 ac / 1500 ac).
Descobridor: Descobert fortu´tament per uns excursionistes desprÚs de l'incendi forestal del 2003.
Excavacions: Roser Pou Calvet (Atics SL), el 2006. Adequació i consolidació, el 2007, per Cesc Busquets i Maria Cardenal (Atics SL).
Materials: Antropològics: Restes d'almenys 6 individus. Altres: Petita làmina de sílex, dos botons d'os en perforació en V i diversos fragments informes de ceràmica.
Planta: Extreta del plafó informatiu del costat del dolmen.
Orientació: Estructura funerària NW-SE, capçalera al NW.
Dimensions: Espai funerari: 150 x 60 cm i 50 cm d'alçada.
Túmul: Petit i artificial.
Lloses: Lloses i blocs que formaven la cambra sepulcral s'assentaven en un petit encaix en el terreny, subjectades amb blocs i c˛dols de mitjana i petita grandària, disposats a la banda externa a la estructura. Espai funerari de planta poligonal, construït per 3 lloses (2 de conglomerat i 1 de gres) que configuraven la capçalera i el lateral est. La resta del perímetre arquitectònic quedava tancat per blocs de pedra de mida mitjana. La coberta la formava un bloc de conglomerat.
Accés: A la carretera de Castellar del Vallès a Sant Llorenç Savall, passat el Km 17, agafar el trencant del camí que recorre la Vall d'Horta. Deixar el cotxe a la cruïlla del camí que va al Marquet de les Roques i del camí (el que hem d'agafar) que, passant per Can Brossa, enllaça amb els camins que porten a les cases d'Agramunt, el Romeu i Pregona. Agafar el camí cap a Can Agramunt i agafar el corriol que puja a enllaçar amb el camí que ve del Castell de Pera. A partir d'aquí el camí cap el dolmen està senyalitzat. També s'hi pot anar fent el camí des de la casa de La Muntada cap al Castell de Pera i d&##9;aquest cap el dolmen. El dolmen està just al límit de les finques Agramunt i Pregona (a tocar hi ha una fita) entre el Turó de Roca Sareny i el Coll de l'Era Ventosa, en el pla de la carena.Accés


Fotos


Mapes: ICC, topogràfic 1:50000.
Muntatge (2014) i fotografies de Francesc Baldrís (2013).