Cova d'en Pau
Fitxa

Coordenades: 41º 31' 45"N - 2º 20' 48"E - 382 m.
UTM: 31 N - 445493 - 4597723.
Població: Vilassar de Dalt.
Comarca: Maresme.
Tipus: Cova megalítica emprada com a cripta sepulcral.
Període: Neolític a Calcolític (5500 / 1800 ac).
Descobridor: Pau Ubach i Font, al 1950.
Excavacions: J. Ventura, al 1950. Prospecció d'I. Bassols (Museu de Mataró) dins projecte "El poblament prehistòric a la Serralada Litoral (Maresme-Vallès Oriental)".
Materials: 1ª cambra: Sílex, una sageta i fragments de ganivet; ceràmica, un fragment de vas fet a mà de 2 pams de grandària i diferents fragments. 2ª cambra: Una destral votiva de fibrolita polida, un ganivet de sílex, una pedra irregular treballada, una placa de diorita de color verd de forma trapezoïdal, una altra placa de pedra de color gris verdós i un vas de ceràmica a mà de 60 mm d'alçària per 80 de diàmetre; gran quantitat de fragments d'ossos humans i ceràmics (un d'ells decorat amb cordó i ditades i un altre presentava incisions).
Orientació: 60º E.
Dimensions: Cova o abric granític, 4 m de longitud per 2-1 m d'amplada amb un corredor que separa dues cambres.
Nota: Possible tancament de la part posterior de la cambra per pedres ancorades i túmul o mur de pedra seca. L'acció d'escaladors ha malmès alguna de les roques.
Accés: Des de la Creu d'en Boquet pugem per la pista que va a la Roca d'en Toni. Al cap de poc agafem el trencall, a la dreta, que porta a Can Boquet. Per l'esquerra de l'Església de Sant Salvador comença un camí que ressegeix la casa i continua en un sender que va per dins del bosc. En uns 500 m des de l'església s'arriba a una petita esplanada amb pins i pinassa amb trencall cap a l'esquerra que puja. L'agafem 15 m, girem cap a la dreta per dins del bosc i en 25 m arribem a la Cova.



Accés


Fotos


Mapes: ICC, topogràfic 1:10000.
Muntatge i fotografies de Francesc Baldrís, 2014.